Vilka är de tuffaste motorloppen egentligen? Givetvis är detta subjektivt eftersom varje race har sin enskilda bakgrund och historiska kontext. All form av motorsport har alltid betraktats som något av det farligaste en människa kan utsätta sig för i sanktionerad tävlingsväg. Genom åren har förare tävlat i de farligaste terrängerna under de hårdaste väderförutsättningar. Detta i hastigheter i över 200 kilometer i timmen. Vissa lopp har varit extremt farliga för både omgivning och funktionärer. Bilarna och motorfordonen har också visat sig vara riskfyllda eftersom förare alltid tvingat ha med sig tekniker om något skulle haverera under loppets gång. Under motorsportens alla år har vi dessutom fått uppleva flera tusentals dödsoffer under de ärofyllda tävlingarna.

Tuffaste racenHär följer en kort översikt av vad vi anser kan vara tre av världens tuffaste race inom motorsport.

  1. Nurburgring

Tysklands Grand Prix heter Nurburgring och anses inom Formel 1-cirkusen vara ett av de tuffaste loppen historiskt. År 1969 bojkottades faktiskt tävlingen av förarna som tröttnad på alla olyckor och dödsfall genom åren. Sedan dess lovade banarrangörerna att göra något åt saken för att öka säkerheten. Sedan 1970 blev det bättre relativt sätt och tävlingarna fortsatte. Trots detta har 25 förare mist sitt liv på grund av de tuffa förutsättningarna på banan.

  1. Isle of man TT

Racet Isle of Man Tourist Trophy (TT) är ett motorcykellopp som äger rum på Isle of Man utanför England varje år. Loppet är anrikt och en över 100 år gammal tradition. Loppet är omskrivet på grund av att det sträcker sig över flera dagars tävlingsperioder i formen av en trial där förare når hastigheter nära 200 kilometer i timmen runt den farliga bergterrängen runt Snaefell. Eftersom loppen äger rum på allmänhetens vägar ökar säkerhetsproblematiken avsevärt. Vägarna är extremt smala och saknas säkerhetsväggar. Sedan 1907 har 227 deltagare dödats under Isle of Man TT.

  1. Dakarrallyt

Det så kallade Dakarrallyt har länge betraktats som världens farligaste motorsportsrace. Traditionellt sett hade loppet sin start i Paris med slutdestination i Dakar i Senegal. Förarna färdades alltså genom hela Europa och igenom den afrikanska Saharaöknen där terräng och väder kunde liknas något nära det värsta man kunde föreställa sig. I Dakar tävlade man i flera fordonsklasser, däribland SUVs och motorcyklar, i förhållanden där man många gånger separeras från klungan. Det betydde att om en eventuell olycka inträffade så kunde man som deltagare få väntar timmar innan läkare och ambulans var på plats. Sedan starten 1978 har loppet krävt 49 liv, vilket man betraktar som låg eftersom antalet civilia dödsoffer förmodligen är högre. Från år 2010 bestämde man sig att flytta loppet till Chile/Argentina på grund av den politiska turbulensen i Afrika.