Motorcykelsport har varit en stor idrott i Sverige i över 60 år. Förbundet som framgångsrikt lyckats lansera sporten heter SVEMO (Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet). Förbundet tillhör sedan 1935 Svenska Bilsportsförbundet och indirekt Riksidrottsförbundet. Som riksförbund för motorcykelsporter samordnar man alla klubbar som vill bedriva en seriös verksamhet samt arrangera tävlingar inom motorcykel och snöskoter. SVEMO står för både regelverk och sanktioner inom motorcykel- och skotersporter. Totalt är närmare 600 klubbar anslutna med över 10 000 individuella medlemmar.

MotorcykelVilka motorcykelsporter utövas?

Flera motolcykelsporter som inte riktigt nått Sverige bredare är under utredning hos SVEMO för huruvida de bör klassas som tävlingssporter. För närvarande är följande motorcykel- och skoterdiscipliner sanktionerade av SVEMO:

• Enduro
  • Dragracing
  • Isbana
  • Speedway
  • Roadracing
  • Isracing
  • Minimoto
  • Motorcross
  • Skotercross
  • Supermoto
  • Trial

Sveriges framgångar inom motorcykel

Sveriges största motorcykelsport har sedan 50-talet varit speedway. Även om Sverige kanske inte har några internationella fixstjärnor för närvarande, så är mediauppbådet fortsatt starkt tack vare att den svenska elitserien i speedway fortfarande är en av världens allra främsta. Tack vare legender som Ove Fundin under 50 och 60-talet samt Tony Rickardsson under 1990 och 2000-talet (som sammantaget vunnit över 11 VM-titlar) har Sverige satt sitt starka avtryck på speedwaysportens historiekarta.

Inom motorcross räknas Sverige tillsammans med Belgien som de största nationerna historiskt. De första stjärnorna inom sporten var Sten Lundin, Bill Nilsson och Rolf Tibblin. Håkan Carlquist är förmodligen den mest namnkunniga under 80 och 90-talet med bland annat en VM-titel i 500cc-klassen 1983. Senaste svensk att vinna VM var Marcus Hansson som segrade i 500cc 1994. Sedan dess har konkurrensen hårdnat på grund av bland annat intåget av starka japanska tillverkare.

Inom enduro och rallycross är Sverige också en av världens mest framgångsrika nationer. Anders Eriksson är förmodligen endurosportens största förare genom tiderna. Inom rallycross har Sverige skördat många framgångra genom Kenneth Hansen som vunnit mest EM-titlar genom tiderna (12 stycken).